Hoe is CUPRA ontstaan?

Waar veel automerken een jarenlange historie hebben, geldt dit voor CUPRA in mindere mate. Deze dochteronderneming van de Spaanse autofabrikant Seat werd namelijk ‘pas’ in 1985 opgericht. CUPRA Racing was aanvankelijk de high-performance motorsport-afdeling van Seat. Auto’s van dit merk nemen sinds 1971 deel aan rallykampioenschappen, maar er worden de laatste jaren ook steeds meer wegauto’s ontwikkeld. In 2018 lanceerde Seat het merk CUPRA als onafhankelijke high-performance branche van het Spaanse automerk. Dit betekende ook dat Seat Sports officieel vervangen werd door CUPRA Racing. Dit heeft overigens geen invloed op de kwaliteit van de auto’s die het merk levert, want de beste onderdelen van Seat-modellen blijven namelijk behouden in CUPRA auto’s.

Kernwaarden van CUPRA

CUPRA omschrijft zichzelf als ‘meer dan een automerk’. Hierdoor wil het merk net dat stapje extra bieden waar veel mensen naar op zoek zijn. Daarnaast staat de sportieve uitstraling bij CUPRA hoog in het vaandel. Het automerk is een ‘eigentijdse visie op sportiviteit’. Grote voordeel hiervan is dat ieder model van CUPRA een sportieve uitstraling heeft. Bij CUPRA hecht men bovendien veel waarde aan de prestaties van de auto. Zo wordt alles in het werk gesteld om de prestaties van de nieuwste modellen constant te verbeteren. Dit alles gaat uiteraard niet ten koste van de uitstraling, want het uiterlijk van auto’s neemt binnen CUPRA namelijk een belangrijke positie in.

CUPRA nu en in de toekomst

CUPRA is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Het automerk krijgt in steeds meer landen voet aan de grond, waardoor er meer en meer CUPRA auto’s op de weg rijden. Het gaat hierbij om hybride of volledig elektrische auto’s. De CUPRA Formentor, CUPRA Leon en CUPRA Leon Sportstourer zijn stuk voor stuk e-hybrid auto’s. Wie volledig elektrisch wil rijden, kiest voor de CUPRA Born. Volgens vooraanstaande CUPRA-figuren is dit trouwens pas het begin van het CUPRA-tijdperk. Het automerk wil de komende jaren namelijk alleen nog maar verder groeien. Eén van de doelen is zelfs om een complete reeks modellen op de markt te brengen. Daarnaast gaan er verhalen rond over een op maat gemaakte CUPRA sportwagen. De verwachting is dan ook dat we de komende jaren nog veel van CUPRA gaan horen.