Lancia's geschiedenis

Lancia is een Italiaans automerk met een rijke historie. Het bedrijf werd namelijk al in 1906 gesticht door Fiat-coureurs Vincenzo Lancia en zijn vriend Claudio Fogolin. Destijds ging het bedrijf nog door het leven als Lancia & C. Fabbrica Automobili. De eerste auto die dit merk fabriceerde, was de Tipo 51. In oktober 1969 deed Fiat een bod om Lancia over te nemen. Het overnamebod werd geaccepteerd, vooral omdat het op dat moment financieel slecht ging met Lancia. Toch betekende de overname niet het einde van Lancia, want Fiat wilde het verworven imago behouden.

In 2011 sloeg Lancia een nieuwe richting in. Er werden namelijk modellen die door Chrysler waren vervaardigd toegevoegd aan het assortiment. Deze modellen werden met het Lancia-logo verkocht. Omgekeerd gebeurde dit overigens evengoed. Auto’s van Lancia werden in andere landen namelijk met het Chrysler-logo verkocht.

Kernwaarden van dit automerk

Elegantie en temperament zijn twee terugkerende woorden binnen de kernwaarden van Lancia. Dit merk streeft er namelijk naar om mensen dag in dag uit te laten genieten van een stijlvolle Italiaanse auto. Dit komt ook tot uiting in de missie van dit automerk: het bouwen van prestigieuze, onderscheidende en comfortabele auto’s. Daarnaast staat innovatie hoog in het vaandel bij dit automerk. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat Lancia jarenlang actief en succesvol is geweest in de rallysport. Innoveren was hier een onmisbare factor en dat heeft het automerk doorgetrokken naar de wegauto’s.

Hoe zit het vandaag 

Inmiddels is Lancia een dochteronderneming van FCA Italy SpA, dat op zijn beurt weer onderdeel is van Stellantis. Het enige model van Lancia dat nu nog te koop is, is de Ypsilon. Dit model wordt sinds 2011 geproduceerd, maar is sinds 2017 alleen nog maar beschikbaar in Italië. Lancia is overigens van plan om deze auto in 2024 opnieuw uit te brengen. Verschil met de huidige Lancia Ypsilon is dat deze nieuwe voertuigen hybride of volledig elektrisch zijn. Hier blijft het niet bij, want Lancia heeft ook plannen om na 2024 nieuwe modellen op de markt te brengen, zoals een crossover en een hatchback. Deze nieuwe modellen worden naar verwachting volledig elektrisch.

Bekijk het volledige private lease aanbod
van Lancia

Bekijk aanbod arrow_forward