Nadelen private lease

access_time Geplaatst op Wednesday 05 June 2019 | Terug naar het overzicht

Aan private lease kleven ook nadelen

Ongetwijfeld heb je de reclames weleens gezien. Voor een relatief laag bedrag per mand rijden in een leaseauto. Verborgen kosten zijn er niet. Bovendien is bijna alles in het leasebedrag inbegrepen. De nadelen worden in deze reclames natuurlijk niet genoemd. Reken eens uit wat het totaalbedrag is dat je bij een looptijd van het leasecontract van bijvoorbeeld vier jaar betaalt. Wellicht is het bedrag hoger dan dat je had verwacht. Je moet ook weten, alvorens te besluiten om als particulier een auto te leasen, wat de grootste nadelen zijn van private lease.

Welke nadelen kleven er aan private lease?

  • Bedenk dat je een langlopend contract afsluit. Verbreken van het contract kan vervelende financiële gevolgen hebben. Informeer dus wat de mogelijke gevolgen zijn bij het voortijdig verbreken van het contract.
  • De genoemde maandlasten in de reclame zijn in de praktijk vaak hoger. Wil je bijvoorbeeld een kortlopend contract, of wil je veel kilometers in een haar rijden? Het in de reclame genoemde te betalen bedrag per maand kan door je wensen flink hoger worden.
  • Je levert de auto na de contractduur van bijvoorbeeld vier jaar weer in. Je bent geen eigenaar en je kunt dus niet profiteren van de restwaarde. Die restwaarde kan bij een populaire auto dan nog aanzienlijk zijn, zeker nu nieuwe auto’s met gemak 15 jaar meegaan.
  • De onderhoudskosten zijn weliswaar inbegrepen in het te betalen maandbedrag, maar betaal je daarvoor niet te veel? Als je een nieuwe auto koopt, heb je de eerste jaren waarschijnlijk weinig onderhoudskosten.
  • Je kunt serieuze problemen krijgen bij de financiering van een huis. Waarom? Omdat private lease gedeeltelijk wordt gezien als financiering. Je komt dus wellicht niet meer in aanmerking voor een hypotheek.