Private lease of financieren

access_time Geplaatst op dinsdag 06 december 2022 | Terug naar het overzicht

Heb je een nieuwe auto nodig? Dan ben je mogelijk al voorzichtig begonnen aan de zoektocht. Als je een mooie auto gezien hebt, lukt het je misschien niet meer om hem uit je hoofd te zetten. Helaas laat de prijs het niet altijd toe om hem te kopen. Gelukkig betekent dit niet dat je niet in jouw droomauto kunt rijden. Je kunt een auto namelijk financieren met een lening, maar leasen behoort ook tot de mogelijkheden. Omdat veel mensen liever geen geld lenen om een auto te kopen, kunnen wij ons voorstellen dat leasen jouw voorkeur heeft. Twijfel je nog? In deze tekst zetten wij een aantal voordelen van private lease ten opzichte van het financieren van een auto op een rijtje.

1. Vrijwel alle kosten voor jouw auto zijn bij de prijs

Laten we maar direct met het grootste voordeel van private lease ten opzicht van het financieren van een auto beginnen. Vrijwel alle kosten voor jouw auto zijn namelijk bij de prijs inbegrepen als je voor private lease kiest. Het is dus niet zo dat je alleen betaalt voor het gebruik van de auto. De prijs omvat namelijk ook zaken als een allrisk autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie. Doordat je niet bang hoeft te zijn voor bijkomende kosten, weet je waar aan toe bent als je voor private lease kiest. De brandstof is overigens niet inbegrepen bij de prijs. Ook eventuele boetes zijn voor eigen rekening.

Sluit je een lening af om de aankoop van een auto te financieren? Dan zijn alle bijkomende kosten voor eigen rekening. Waar een leasemaatschappij bij private lease de economische eigenaar van het voertuig is, ben je dit zelf als je de auto aankoopt met een lening. Vandaar dat je zelf een verzekering af moet sluiten en de wegenbelasting moet betalen. Ook kosten voor onderhoud en reparatie zijn voor eigen rekening als je een lening afsluit om een auto te kopen.

2. Private lease is vaak goedkoper dan lenen

Wie een lening afsluit om een auto te kopen betaalt iedere maand een deel van het geleende geld terug aan de geldverstrekker. Ook bij private lease draag je maandelijks een vast bedrag af. Vandaar dat veel mensen denken dat het niet uitmaakt of zij voor private lease of het financieren van een auto met een lening kiezen. Toch kan dit wel degelijk het geval zijn. Als we kijken hoeveel je totaal kwijt bent aan een auto, zien we dat private lease vaak goedkoper is.

Denk overigens niet dat private lease altijd voordeliger is dan een auto financieren. Bij nieuwe auto’s ben je vaak goedkoper uit als je voor private lease kiest, maar bij tweedehands auto’s is dit lang niet altijd het geval. Daarom raden wij je aan nooit over één nacht ijs te gaan als je moet kiezen tussen private lease of financieren met een lening. Denk goed na en zoek vooral ook uit wat je per maand kwijt bent aan zowel private lease als het financieren. Hierdoor kun je een weloverwogen keuze maken. 

3. Na afloop van het leasecontract kun je een nieuwe auto uitzoeken

Financier je de aankoop van een auto met een lening? Dan ben jij de economische eigenaar van het voertuig. Dit betekent dat het voertuig aan het einde van de looptijd jouw eigendom is. Althans, als je iedere maand keurig het afgesproken bedrag overmaakt naar de geldverstrekker. Bij private lease blijft de leasemaatschappij altijd economisch eigenaar van de auto. Is het leasecontract afgelopen? Dan lever je de auto weer in bij het bedrijf waarvan je hem geleaset hebt.

Een leasemaatschappij biedt je vaak verschillende mogelijkheden als jouw leasecontract bijna ten einde loopt. Zo kun je er vaak voor kiezen om de auto waar je de laatste jaren in gereden hebt over te nemen. Ben je nog steeds tevreden over het voertuig? Dan kun je ervoor kiezen om een nieuw leasecontract af te sluiten. Het is ook mogelijk om voor een andere auto te kiezen en deze privé te leasen. Wanneer je de auto financiert met een lening is deze van jou als je het volledige bedrag hebt terugbetaald. Wil je hier liever niet aan vastzitten? Kies dan voor private lease.