Hypotheek berekenen

access_time Geplaatst op woensdag 28 september 2022 | Terug naar het overzicht

Wil je een nieuwe auto kopen? Dan hoef je het aankoopbedrag niet direct te betalen. Je kunt namelijk ook voor private lease kiezen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor de auto. Doordat de leasemaatschappij economisch eigenaar het voertuig is en blijft, zijn zij verantwoordelijk voor de verzekering en wegenbelasting. Bovendien betalen zij de kosten voor onderhoud en reparatie. Alleen de brandstof en eventuele boetes zijn niet bij de prijs inbegrepen. Hierdoor lijkt private lease op het eerste gezicht misschien interessant, maar dit is niet altijd het geval. Private lease kan namelijk invloed hebben op je hypotheek. In deze tekst vertellen wij je precies hoe dit zit.

Private lease zorgt voor BKR-registratie

Wie een private leasecontract afsluit, gaat een betalingsverplichting aan. Gedurende de looptijd van het contract moet je namelijk iedere maand een vast bedrag betalen. Vandaar dat een leasecontract eigenlijk altijd geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) door een leasemaatschappij. Zo’n registratie kan het een stuk lastiger maken om een hypotheek of een andere lening af te sluiten. Alle betalingsverplichtingen boven de 250 euro met een minimale looptijd van 1 maand worden geregistreerd bij het BKR. Omdat je bij private lease een hoger bedrag per maand betaalt en de looptijd 12, 24, 36, 48 of 60 maanden bedraagt, levert dit je een BKR-registratie op.

Gevolgen BKR voor hypotheek

Vroeger had een private leasecontract nog niet bijzonder veel invloed op de hoogte van een hypotheek. Bij de berekening werd namelijk alleen rekening gehouden met de afschrijvingen en de rente. Hierbij ging het om ongeveer 65 procent van het volledige maandbedrag. Sinds 1 januari 2022 is hier verandering in gekomen. Hypotheekverstrekkers moeten tegenwoordig namelijk rekening houden met de volledige maandlasten van een leasecontract.

Doordat hypotheekverstrekkers nu het volledige bedrag meenemen in de berekening in plaats van 65 procent, heeft dit grote gevolgen voor het bedrag dat je kunt lenen. Een private leasecontract kan er onderaan de streep al snel voor zorgen dat je genoegen moet nemen met enkele tienduizenden euro’s minder per maand. Wil je een huis kopen, maar heb je een private leasecontract afgesloten? Dan is het goed mogelijk dat je de woning door dit contract niet kunt kopen. 

Hypotheekverstrekker controleert of je geregistreerd staat

Sluit je een hypotheek af? Dan ga je over het algemeen een grote schuld aan. Hypotheekverstrekkers willen daarom voorkomen dat dit bedrag niet terugbetaald wordt. Vandaar dat zij jou altijd screenen voordat ze een hypotheek verstrekken. Zij kijken onder meer of er sprake is van een BKR-registratie. Rijd je in een private leaseauto? Dan ziet een hypotheekverstrekker dat je geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie. Leasemaatschappijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease voeren namelijk altijd een BKR-registratie door op het moment dat de leaseauto geleverd is. Heb je de laatste termijn betaald? Dan is de registratie nog 5 jaar te zien. De einddatum van jouw leasecontract wordt hierbij vermeld. Als deze datum in het verleden ligt, is dit niet meer van invloed op de hoogte van de hypotheek die je af kunt sluiten. 

Heeft private lease gevolgen voor een lopende hypotheek?

Als je private lease overweegt maar al een hypotheek hebt lopen, wil je waarschijnlijk weten of dit ook gevolgen heeft voor de lening. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dat is niet het geval. Een private leasecontract heeft namelijk geen invloed op een lopende hypotheek. Denk alleen niet dat je iedere auto kunt leasen als je een schuld hebt bij een hypotheekverstrekker. Leasemaatschappijen werpen namelijk ook een blik op het BKR-register. Heb je een hypotheek? Dan sta je geregistreerd in dit register. Dit kan van invloed zijn op de mogelijkheden voor wat betreft private lease.

Denk goed na voordat je een private leasecontract afsluit

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vraag jezelf dan af of het verstandig is om op dit moment een private lease contract af te sluiten. Als je zo’n contract afsluit terwijl de hypotheek nog niet rond is, kun je mogelijk minder lenen dan voordat je het leasecontract tekende. Hierdoor kun je jouw droomhuis mogelijk niet meer betalen. Daarom is het beter om eerst de zaken rondom jouw woning te regelen voordat je private lease überhaupt in overweging neemt. Ben je de komende jaren niet van plan om een huis te kopen of woon je in een huurhuis? Dan kun je prima een private leasecontract afsluiten.