Geschiedenis van het merk Lotus
Voor het ontstaan van Lotus moeten we terug naar het jaar 1948, toen de eerste Lotus – de Lotus Mark I - gebouwd werd door ingenieur Colin Chapman uit het Engelse Hethel. In 1949 volgde de Mark II en in 1951 de Mark III. De toenemende vraag naar zijn auto’s deed Chapman er in 1953 toe besluiten om zijn eigen automerk op te richten onder de naam Lotus Engineering. Deze naam hield overigens niet lang stand, want 1955 veranderde hij in Lotus Cars.
Dit was niet de laatste naamsverandering die Lotus onderging, want in 1985 werd het automerk omgedoopt tot Group Lotus. In 1986 – het jaar dat Chapman overleed – kwam het merk in handen van General Motors. Zo’n zeven jaar later werd het automerk verkocht aan Bugatti en in 1996 nam het Maleisische DRB-HICOM een meerderheidsbelang in Lotus. Twee jaar later kreeg ook het Maleisische Proton een aanzienlijk belang (16,25%) in het bedrijf.
Proton splitste het bedrijf in 2005 op in Group Lotus en Lotus Engineering, maar werd uiteindelijk zelf overgenomen door DRB-HICOM. Hierdoor kwam het merk weer in ‘vertrouwde’ handen. Dit duurde overigens maar vijf jaar, want in 2017 werd de Chinese autofabrikant Geely grootaandeelhouder in Proton en nam de fabrikant het meerderheidsbelang van Proton in Lotus over.
Lotus’ kernwaarden
Ondanks dat Lotus inmiddels al decennia oud is, houdt men nog steeds vast aan de filosofie van oprichter Chapman. Hij geloofde van begin af aan in de kracht van eenvoud. Daarom besloot hij overbodige zaken weg te laten en enkel te investeren in essentiële onderdelen. Vandaag de dag gebeurt dit nog steeds. Daarnaast heeft Lotus een drietal kernwaarden die cruciaal geweest zijn voor de groei en het succes van het automerk: winnaarsmentaliteit, vindingrijkheid en snelheid. Deze kernwaarden worden vandaag de dag nog steeds toegepast bij het ontwerpen en fabriceren van nieuwe modellen.
De toekomst van Lotus
Net als de meeste andere automerken neemt Lotus ook steeds meer afscheid van brandstofauto’s. In plaats daarvan richt het merk zich meer en meer op het ontwikkelen van elektrische voertuigen. De Lotus Eletre, Lotus Emira en Lotus Evija zijn voorbeelden van elektrische auto’s die dit merk de laatste jaren op de markt heeft gebracht. Met het oog op de toekomst is het bedrijf in ieder geval van plan om grenzen te blijven verleggen, iets wat ze eigenlijk al sinds de oprichting doen. En zoals ze bij Lotus zelf zeggen: ‘Onze reis is nog maar net begonnen’.
Lotus Private Lease
Doordat Lotus in het hogere segment auto’s bouwt is de aanschafprijs voor veel mensen een hoge drempel. Gelukkig zijn er steeds meer private lease aanbieders die de modellen van Lotus opnemen in hun aanbod. Hierdoor wordt de drempel voor het rijden in een Lotus weg genomen en is het voor iedereen mogelijk om nu voor een all-in private lease bedrag een iconische Lotus te kunnen rijden.