Besluit je om als particulier een auto te leasen?
Dan kies je voor private lease. Je bent niet de enige. Steeds meer particulieren kiezen voor private lease. Waarom? Omdat ze willen auto rijden zonder verborgen kosten. Met private lease wordt je geen eigenaar van een nieuwe auto. Je kunt er wel in rijden. Daarvoor betaal je een vast maandbedrag. Ook moet je zelf de brandstof betalen. En de overige kosten? Alle overige kosten zijn inbegrepen. Je kunt dus vrij nauwkeurig berekenen wat het kost om in een aantal jaren in een fraaie auto te rijden. Het aantal jaren kun je zelf bepalen. Leasecontracten hebben doorgaans een looptijd van 12 maanden of een veelvoud daarvan (tot 60 maanden).
Heel veel kosten inbegrepen
In het verleden weleens verrast door onverwacht hoge reparatiekosten? Dat zal je als je kiest voor private lease niet meer overkomen. Bij een leasecontract zijn, uitgezonderd de brandstof, vrijwel alle kosten inbegrepen. Inbegrepen zijn dus niet alleen reparatie en onderhoud, maar ook de allrisk verzekering, wegenbelasting, schadeherstel, bandenvervanging, glasreparatie, schadeherstel, afleveringskosten en verwijderingsbijdrage, afschrijvingskosten en pechhulp.
De eventueel bijkomende kosten
Als je een auto gebruikt heb je waarschijnlijk ook parkeerkosten. Maak je een verkeersovertreding? Dan kun je een boete krijgen. Natuurlijk wil je dat je leaseauto er ook goed blijft uitzien. Daarom breng je regelmatig een bezoekje aan de wasstraat. Vanzelfsprekend zijn ook deze kosten voor eigen rekening.
Private lease en de belasting
Gebruik je je een auto van de zaak? Bij zakelijke lease krijg je te maken met een fiscale bijtelling. Maak je als particulier gebruik van een eigen leaseauto? Dan heb je niets met de fiscus te maken. Er verandert gelukkig niets wat betreft de belastingaangifte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een bijtelling.