Heeft jouw auto het begeven? Dan moet er een nieuwe komen. De meeste mensen denken in dat geval direct aan kopen, maar dit hoeft niet. Je kunt namelijk ook een auto leasen. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die private lease verkiezen boven kopen. Als je nog niet eerder geleaset hebt, twijfel je misschien toch nog tussen kopen of leasen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vergelijken we private lease namelijk met kopen. Hierdoor wordt het hopelijk makkelijker om een keuze te maken.
Het verschil tussen private lease en kopen
Wanneer je een auto koopt, tik je het bedrag voor de auto direct af. De meeste mensen maken het geld over op de rekening van de verkopende partij, maar je kunt ook contant betalen. Private lease zit wat dat betreft anders in elkaar. Als je hiervoor kiest, hoef je namelijk niet in één keer een grote som geld neer te tellen. Bij private lease betaal je namelijk iedere maand een vast bedrag voor een auto. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de auto, de cataloguswaarde en de looptijd van het contract dat je afsluit.
Wie denkt dat hij bij private lease alleen betaalt voor de auto zelf, heeft het mis. Er zijn namelijk ook verschillende zaken bij de prijs inbegrepen. Zo draai je zelf bijvoorbeeld niet op voor de kosten als je auto naar de garage moet voor reparatie of een onderhoudsbeurt. Ook een allrisk autoverzekering en de wegenbelasting maken vaak onderdeel uit van de leaseprijs. Brandstofkosten en boetes zijn vaak de enige zaken die niet bij de leaseprijs zijn inbegrepen. Wat er wel en niet bij de prijs in zit, kan overigens per leasemaatschappij verschillen. Kijk daarom goed waar je precies voor betaalt voordat je voor private lease kiest.
Wat is goedkoper?
Twijfel je nog tussen private lease en kopen? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent wat goedkoper is. Helaas kunnen we hier geen exacte uitspraken over doen. Het verschilt namelijk per auto wat de goedkoopste optie is. De ene keer ben je goedkoper uit als je een auto koopt, terwijl de private lease de andere keer juist voordeliger is. Kies daarom nooit tussen kopen en private lease voordat je een vergelijking gemaakt hebt.
Bij private lease betaal je een bedrag per maand, terwijl je in één keer een bedrag aftikt als je een auto koopt. Om een eerlijke vergelijking te maken, moet je beide opties gelijktrekken. Je kunt proberen om dit zelf te doen, maar dit is bijzonder lastig. Gelukkig zijn er vergelijkingssites. Op deze sites kun je makkelijk en snel vergelijken of private lease of kopen goedkoper is. Nadat je een aantal dingen ingevuld hebt, gaat de site voor je aan de slag. In de meeste gevallen duurt het slechts een paar tellen om te ontdekken wat de goedkoopste optie is.
Tweedehands auto private leasen
Ondanks dat je bij private lease een vast bedrag per maand betaalt, kunnen de kosten je tegenvallen. Toch betekent dit niet direct dat kopen een betere optie is. Nee, want je kunt namelijk ook voor een tweedehands auto kiezen. Doordat leasen de laatste jaren steeds populairder is geworden, zijn er inmiddels aardig wat private lease occasions. Voor een tweedehands auto betaal je een aanzienlijk lager bedrag per maand dan voor een nieuwe auto. Dit komt vooral doordat een occasion een lagere cataloguswaarde heeft. Bij veel leasemaatschappijen speelt deze waarde een belangrijke rol in de leaseprijs, waardoor je minder betaalt voor een tweedehands auto.
Nadelen van private lease
Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat private lease interessanter is dan kopen, maar dit is lang niet altijd het geval. Private lease heeft namelijk ook een aantal nadelen. Omdat wij je zo goed mogelijk willen informeren, hebben we hieronder de nadelen van private lease op een rijtje gezet.
Je zit vast aan een contract
Een eerste nadeel van private lease is dat je aan een contract vastzit. Je bepaalt zelf hoelang dit het geval is, want je kiest zelf een looptijd. Bij de meeste leasemaatschappijen kun je een contract afsluiten voor 12, 24, 36, 48 of 60 maanden.
Je komt niet makkelijk onder een contract uit
Als je eenmaal een leasecontract hebt afgesloten, kom je hier vaak niet makkelijk onderuit. Toch kan het soms wenselijk zijn om een contract te beëindigen, bijvoorbeeld als jouw persoonlijke situatie verandert. Kijk daarom goed naar de voorwaarden voor contractontbinding bij private lease.
Je krijgt vaak een BKR-registratie
Lease je een auto bij een leasemaatschappij die is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease? Dan word je geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n registratie kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld een hypotheek af wilt sluiten. Er zijn overigens ook mogelijkheden voor private lease zonder BKR.
Je bent zelf geen eigenaar van de auto
Wanneer je een auto koopt, ben jij de economische eigenaar van een auto. Dit is niet het geval als je voor private lease kiest. De auto blijft namelijk altijd eigendom van de leasemaatschappij. Loopt het leasecontract af? Dan moet je het voertuig weer inleveren.
Je moet een kilometerbundel kiezen
Bij het afsluiten van een leasecontract kies je een kilometerbundel. Kies niet lukraak een bundel, maar denk hier goed over na. Als je meer kilometers met de auto rijdt, brengt een leasemaatschappij aan het einde van het jaar namelijk extra kosten in rekening voor de te veel gereden kilometers.