Schade aan je private leaseauto is heel vervelend. Toch komt het regelmatig voor. Vooral inbraakschade wordt met grote regelmaat gemeld. Er zijn verschillende soorten schades. In de eerste plaats kan schade worden veroorzaakt door je eigen schuld. Als je geen voorrang hebt verleend bijvoorbeeld, of net een paaltje raakt bij het inparkeren. De tweede soort schade ontstaat door toedoen van anderen. Je krijgt geen voorrang op een kruising of iemand achter je remt te laat. Tenslotte is er schade door onbekende oorzaak. Er is iemand tegen je geparkeerde auto aangebotst, maar diegene heeft helaas geen briefje achtergelaten.
Wat doe je bij schade aan je private leaseauto?
Als er schade aan je private leaseauto is ontstaan, neem je altijd direct contact op met je leasemaatschappij om de schade te melden. Probeer ook wat foto’s van de schade te maken. De meeste leasemaatschappijen werken met een schadeformulier. Is er een tegenpartij betrokken? Dan vul je samen een Europees schadeformulier in. Aan de hand van het schadeformulier kan je leasemaatschappij de schade verder afhandelen. Soms wordt er een expert ingeschakeld om de schade te beoordelen. Je auto zal worden hersteld bij een aangesloten schadeherstelbedrijf. Afhankelijk van de situatie en de oorzaak van de schade zullen de reparatiekosten al dan niet volledig worden vergoed.
Acceptabele gebruiksschade
Ook bij normaal gebruik van de auto kan schade ontstaan. Daarmee wordt door de leasemaatschappijen rekening gehouden. Slijtage en beschadigingen door ouderdom en normale gebruikssporen zullen bij het inleveren van de auto dan ook acceptabel zijn. Andere schades moet je altijd melden. Doe je dat niet, dan zullen de kosten bij het inleveren van de auto doorberekend worden. De meeste leasemaatschappijen hebben een lijst van acceptabele gebruiksschades. Zo kun je snel en gemakkelijk zien welke schades je moet melden en welke niet.