Het aantal mensen dat in een elektrische auto rijdt is de laatste jaren sterk gestegen. Mogelijk ben je zelf ook wel aan het kijken naar zo’n auto. Wie een elektrische auto wil kopen, ontdekt al snel dat dit niet goedkoop is. Gelukkig hoef je een elektrische auto niet te kopen, maar kun je hem ook leasen. Voordat je voor een elektrische private leaseauto kiest, moet je nadenken over de manier waarop je de accu van het voertuig oplaadt. Wij helpen je hier graag een handje bij. In de onderstaande tekst lees je daarom hoe het zit met laadpalen voor een elektrische private leaseauto.
Elektrische private leaseauto opladen
Wie in een elektrische auto rijdt, hoeft nooit meer te tanken. Deze auto rijdt namelijk op stroom in plaats van op brandstof. Toch betekent dit niet dat je eindeloos kunt rijden met een elektrische auto. Het voertuig is namelijk voorzien van een accu die zo nu en dan opgeladen moet worden. Wie zijn elektrische private leaseauto van stroom wil voorzien, sluit hem aan op een laadpaal. Hiervoor heb je een speciale stekker nodig, die eigenlijk altijd bij de auto geleverd wordt. Het volledig laden van de accu van een elektrische auto kost gemiddeld 6 tot 8 uur, waardoor de meeste mensen ’s nachts laden. Sommige auto’s kunnen ook snelladen. In dat geval kun je de accu van je elektrische private leaseauto binnen 30 minuten opladen.
Tekort aan openbare laadpalen
Met ongeveer 83.000 (semi-)publieke laadpunten en ruim 2500 snelladers is Nederland koploper op het gebied van laadinfrastructuur binnen Europa. Gemiddeld komt dit neer op 47,6 laadpunten voor iedere 100 kilometer weg. Hierdoor denk je mogelijk dat het niet lastig is om jouw elektrische private leaseauto op te laden. Toch is het allerminst vanzelfsprekend dat er een openbare laadpaal beschikbaar is. Doordat steeds meer mensen de afgelopen jaren elektrisch zijn gaan rijden, is er namelijk een tekort aan laadpalen ontstaan.
Als we naar de landelijke dekking van het aantal laadpalen kijken valt op dat de Randstad verreweg de meeste (semi-)publieke laadpunten en snelladers heeft. Zo zijn er in Zuid-Holland liefst 22.730 plekken waar je jouw elektrische private leaseauto op kunt laden. In Drenthe is dit een stuk lastiger, want hier bevinden zich ‘slechts’ 1191 laadpunten. Ook voor wat betreft snelladers is Zuid-Holland koploper. In deze provincie zijn 505 snelladers aanwezig. Dit zijn er aanzienlijk meer dan de 51 in de provincie Groningen. Kortom: het hangt nogal af van waar je woont of werkt of er een laadpaal beschikbaar is.
Laat thuis een laadpunt installeren
Als je er niet op tijd bij bent, kan het maar zo zijn dat er geen openbare laadpaal meer beschikbaar is. Het gevolg hiervan is dat jij de volgende dag mogelijk niet met jouw elektrische private leaseauto op pad kunt. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Laat je thuis een laadpunt installeren? Dan hoef je hier niet langer bang voor te zijn. Omdat deze laadpaal zich op jouw grond bevindt, weet je zeker dat je jouw elektrische private leaseauto altijd op kunt laden. Het opladen van de accu kost je bovendien minder als je dit via een particulier laadpunt doet. Thuis is de stroom namelijk goedkoper dan bij een openbare laadpaal.