Hoe werkt private lease?
Je hebt de term de afgelopen maanden vaak voorbij zien komen: private lease. Je weet dat je door middel van private lease een auto kunt leasen en daar maandelijks een vast bedrag voor betaalt. Op deze manier krijg je een duidelijk inzicht in je maandlasten en je profiteert van heel veel voordelen. Zo zitten er een aantal onderdelen bij het leasecontract inbegrepen, waaronder de wegenbelasting, all risk verzekering en onderhoud of reparaties. Maar hoe gaat een auto leasen voor privé precies in zijn werk en waar moet je rekening mee houden?
Korte informatie over private lease
Bij private lease ‘huur’ je als het ware een auto naar keuze voor een tijdsbestek van 12 tot 60 maanden. Dit betekent dus dat je snel van auto kunt wisselen wanneer je een kort contract tekent. In deze leaseperiode betaal je elke maand een vast bedrag. Alleen overige kosten zoals brandstof, boetes en eigen risico bij schade betaal je zelf. Wanneer de leaseperiode tot een einde komt kun je de auto weer inleveren en dus inruilen voor eventueel een andere leaseauto.
Tijdens de leaseperiode
Waar moet je rekening mee houden tijdens de leaseperiode? Zo spreek je van te voren met de leasemaatschappij het aantal kilometers af. De kilometerbundels beginnen in de meeste gevallen bij 10.000 kilometer per jaar, maar in sommige gevallen ook minder. Door de private lease te vergelijken kun je tot de beste keuze komen. Wat gebeurt er als je kilometers buiten je bundel rijdt? Je betaalt dan een bedrag per gereden kilometer boven die 10.000. Rij je minder dan afgesproken is? Dan kun je eventueel een bedrag per betaalde kilometer terugkrijgen, maar dit is altijd minder dan de kosten voor teveel rijden.
Schade tijdens de leaseperiode
Het hangt af van de ernst van de schade of je hier geld voor moet betalen. Nadat je de auto hebt ingeleverd wordt gekeken naar de gereden kilometers en de ernstige schade. Onder ernstige schade vallen krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden private lease auto die je een paar jaar hebt gebruikt. Je kunt zelf bij je leasemaatschappij navragen welke schades acceptabel zijn, om zo een duidelijk beeld te krijgen van de consequenties.